Одеса: +380 67 235-79-07        Львiв: +380 67 828-11-42      Київ: +380 67 411-11-75

Лазерне різання фанери

12. 12. 17
Перегляди: 3233

Лазерне різання фанери - це процес використання потужного лазера для різання і / або гравіювання предметів з листів фанери. За допомогою цього процесу можна робити такі речі як: вивіски, прикраси, іграшки, зразки прототипів. Ріжучий промінь дуже тонкий (зазвичай близько 0,1 мм) і точний, що дозволяє отримувати неймовірну деталізацію і точність.

При зменшенні потужності лазера на поверхні фанери виходить всім нам з дитинства знайомі процес «випалювання». Для фігурного різання лазером підходить не всяка фанера. Як правило, використовують хвойну або березову фанеру ФК.

Традиційно лазерна різка фанери була використана інженерами для різання складних деталей для машин. Це вимагало використання спеціального програмного забезпечення для створення векторних файлів, які машина могла розпізнавати. Процес був дуже дорогий і для покриття витрат були потрібні великі обсяги виробництва. Сьогодні лазерна різка простіше і дешевше. Цією технологією користуються художники, ілюстратори, дизайнери все можуть втілити свої проекти в реальність.

Як працює лазерний різак?

Є три способи використання лазера для фігурної обробки фанери.
Безпосередньо сама різка;
Гравірування і векторна гравірування. 
Для зручності ми опишемо кожен процес на прикладі кавової чашки.

Лінії на малюнку;

Червоний - різання.laser cutting of plywood
Чорний - лазерне гравіювання.
Синій - векторна гравірування.
Всі пояснено нижче.

Лазерне різання фанери

Лазер проходячи по координатам випалює приблизно 0,1 мм. фанери з обох сторін лінії. Максимальна товщина фанери, яку можна так різати - 12 мм. На фанері більше 12 мм. не вдається отримати рівні необпаленої краю. Складні малюнки вимагають набагато більше часу, ніж прості, а прямі лінії - обробляються швидше, ніж криволінійні. Існують певні вимоги до ескізів макета. Наприклад, лінії червоного кольору на нашому прикладі не повинні накладається один на одного. Якщо таке відбувається лазер двічі проходить по поверхні фанери, що викликає горіння і збільшує час обробки.

  

 laser cutting of plywood 2

Лазерне гравіювання

Цей процес обробки фанерного листа аналогічний процесу друку струменевого прінтера.Лазерная головка рухається в перед і назад над заготівлею і включає лазер за координатами чорної лінії. Глибина випалюваного шару приблизно 0,5 - 0,75 м. Для того, щоб випалити фанеру на велику глибину необхідно кілька проходів. Таким чином можна обробляти обидві сторони, що надає виробу більш естетичний вигляд. Але це займає багато часу і в кінцевому підсумку впливає на вартість виробу. Лазерне гравіювання - це досить повільний процес. 

 

 

Векторнє гравіруванняlaser cutting of plywood 3

Цей метод дуже схожий на перший. Лазер буде повторювати контури синьої лінії, але при цьому його потужність значно нижче, і він не прорізає заготовку, а залишає на поверхні фанери тонку лінію товщиною 0,1-0,2 мм. Регулюю потужність лазера можна домогтися різних відтінків від світло-коричневого до чорного. Як і в першому випадку різання фанери, при проектуванні зображення необхідно уникати накладання зображення одного на інше. В іншому випадку лазер кілька разів протягнуто по одній і тій же лінії, що призведе до підгоряння торців.

 

 

 

Комбінація методівlaser cutting of plywood 4

В кінці наведемо приклад комбінації всіх методів лазерної обробки фанери.

Ось що у нас вийшло.